Tuesday, December 31, 2013

Honeymoon to Ko Samui

ari last tahun 2013 baru ade mood nk hapdate blog.. bulan 5 aritu aku n hubby adik aku n hubby p ko samui, thai.. ni gare2 xpuas nk snorkeling kt krabi so sambar tiket ke ko samui lak.. jom la layan gambar... sori gmbr agak berterabur...
 lps touchdown kt airport naik bas ke jetty
 nk naik ferry













 grandmother rock

 grandfather rock



Friday, November 30, 2012

Buah Zuriat @ Adam

Assalamualaikum.. Berjumpe kite di hari jumaat yg mulia ini yer tuan-tuan puan puan.. Hehehehe

Pg ni aku nk cerite pasal buah zuriat @ buah adam. Buah ni aku kirim dgn my MIL mase mereka menunaikan haji br2 ni.. sblm ni tak penah tau pun ade buah ni.. Mase tu tgh2 tgk mjalah solusi kt umh my MIL.. Pas tu ade 1 artikel mgnai khasiat buah ni.. So, aku pun ape lg krim la buah ni kt MIL kbetulan mase tu diorg nk p Haji. Aku tak sure la buah ni ade jual ke tak kat malaysia ni.. Alhmdulillah, lpas diorg da blk aku pon xsabau2 la nk tgk rupe buah tu kan..

cenggini la rope buah zuriat tu bile da dbelah dgn parang @ pisau yg diketuk2 dgn lesung batu.. yg kaler putih tu la isinyer utk direbus.  heheheh

mase ni mmg tungtang tungtang dapor umah aku.. kerassssss gilerr kulit buah ni. siap melantun-lantun lagi nk kasi bukak kulit ini. buah ni keras dr buah kelapa oke! da la mase ketuk2 buah ni waktu mlm dlm kul 10... so, op kozzz la jiran sebelah dengar kan... soriii yer jiran2 ku..

keadaan kulit buah adam ni setelah dibelah.

utk makluman, aku belum lagi merebus buah ini yer.. isi nye aku smpn dlu dlm peti ais utk drebus mlm ni.. sebab mase buah ni dikupik aku tgh minum air akar kayu..

nantikan next post cara2 utk merebus buah ini yer kawan-kawan.. 

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, November 27, 2012

Nakk holidayy lagi

Hati ni meronta-ronta nk p oliday lg.. Tp kat dlm malaysia jek la.. Sbb bln 6 nnt da fly to vietnam. Now, tgh survey tmpt utk clebrate aniversari kami nnt.. Rase mcm nk p island lg la.. Huhu

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, October 23, 2012

krabi love - 2nd day (part 1)

da berbulu baru nak update kan noraa.... fuuhhhh!!

ok, sampai skang masih rindu lagi kat krabi. rase mcm anibersari nnt mcm nk g sane jer lg.. waahhh, sambut anibersari smpai sane, mcm la bli tiket flight tu mcm bli tiket LRT kan!! hahahaha....!! bln jun nnt da la nk p vietnam.. fuluuss lagi mau kuar!! ngeeee.. 

sambung balik cite tajuk kat atas.. sambungan dari first day hari ke 2 kami amik pakej 4 island.. tak cilap regenye lebih kurang 1300 baht.. korang convert la sndri ekk.. :) pagi-pagi lagi dlm kul 8, kitorg tggu kt lobi hotel untuk bergerak ke jeti. so, dlm 8 suku tu ade mcm tut tut lorik kecik tu dtg.. pas tu, bergerak la kami ke jeti bersame mat n minah salleh dalam tut tut tu..

mane speedboat kami nihh??

posing dulu b4 naik speedboat

ade sekumpulan org mesia kt cni.. melayu. rase diorg mcm g fmly trip

hensemm mamat thai ni.. auuww!!

babai pekan ao nang

salah satu view yg menarik

ni pun..

first island yang kami tiba

BAMBOO ISLAND... i likeeeeeeee




utk makluman korang, bamboo island ni juge pernah kena tempiasnye tsunami

aksi pelancong bile nmpk biawak!!


jom g main pasirr...

couple dari mesia :)


diorg ni baru je lepas knduri.. so, diorg decide nk hanimun kt cni.



jatuuhhh cinta ngn kaler airnye!!!


nak naik bot dh.. nk g next island..

cian my hubby jadi photog.. die bkn suke sgt nk inteprame ni... so, aku jerlar yg jd modelnyer... hukhuk

suke sangattttttt dgn bamboo island ni.. subhanallah... geram tgk air yg kaler turqoise dan pasir nyer!! pas tu kt cni, sunyi dan sesuweeiii sgt utk release kan otak n tenangkan fikiran.. alhamdulillah..

next entry lak pasal maya bay!!

p/s : gambar jadi besar kcik sbb kite xreti lg tukar width n height yg sesuweii.. hehehe...

Monday, October 22, 2012

next vacation - vietnam

cuti-cuti terapi minda a.k.a soooopiinggg next year on jun 2013


oyeaahhhh!!!

Friday, June 8, 2012

krabi love - 1st day

sponsored tiket by tuttt... hehehe.. tme kasih kpd tuttt krn sudi menaje tiket hanimun kami..

hari pertame kat cni hanye jalan-jalan sekitar ao nang,krabi town.. check in hotel pon da nk petang. so, pas check in kitorg g makan. ao nang town yang aku tengok mase tuh, kebanyakkannye pelancong mat salleh yang ramai.. tp, ade jugak 2 atau 3 grup dari malaysia.. kebetulan nak balik hotel, ade pelancong indian dari malaysia.. diorg mase tu da last day kt krabi.. seronok sgt diorg bercerite pasal krabi.. so, kitorg pon teruje mendengar n tak sabau2 nak join aktiviti esok.. yippie..

KRABI LA PLAYA RESORT hotel penginapan kami.. kitorg tak book hotel pun before g cni. sampai airport kebetulan lak ade kedai utk pakej hotel n aktiviti, pe lagi kitorg pon terus book. huhuhu..




ni balkony bilik kami.. kami menginap di level plg bawah sekali.. kerusi tu dijadikan tempat jemuran baju-baju basah kami.. ngeee..
anak gajah comel.. sbnrnye, 2 towel diperlukan utk membuat anak gajah itew.
nak tau, hotel ni import channel HBO,FOX,SPORT,ESPN dari ASTRO malaysia oke.. hahaha bile time iklan, terkeluarla iklan gardenia n colgate dari malaysia.. 



ao nang town

hotel-hotel yang terdapat di krabi



@ balkony hotel

kitorang x suggest pon hotel 4 star ni kt member2  sebab musababnyer, hotel ni NON HALAL yer tuan puan sekalian.. nasib baiklah, ade gak kedai makan muslim kt tepi-tepi jalan.. kedai mini mart pon ade yang muslim. jadi, kami tak rase susah sgt nk carik makanan halal.

next post : 2nd day @ krabi 
(tggu mood rerajin sgt2 br terhegeh2 nk uplod)
lalalala